Actividad de aula: «La era de la estupidez».


theageofstupidHemos estado estudiando el tema de los errores del mercado en la clase de Economía de 1º de Bachillerato. A pesar de ser un tema en el que no se puede profundizar mucho desde el punto de vista formal, sí que dispone de múltiples posibilidades para realizar actividades interesantes.

En este grupo de bachillerato no sé cómo puede funcionar esta película-documental, el grado de madurez de los alumnos es muy dispar y el mensaje que se traslada en el film, aunque claro, tiene matices que no sé si se llegarán a apreciar.

Título original The Age of Stupid

Año 2009

Duración 92 min.

País  Reino Unido

Dirección Franny Armstrong

Guion Franny Armstrong

Música Chris Brierley

Fotografía Lawrence Gardner

Reparto Documentary, Pete Postlethwaite

Productora Spanner Films

Género Documental. Ciencia ficción | Futuro postapocalíptico

Sinopsis

El mundo está devastado en el 2055 debido a una crisis del clima que no pudo detenerse en el momento oportuno. En algun momento tuvimos la oportunidad de hacer algo, pero no se hizo. Un archivista es quien se hace esa pregunta cuando ya, por desgracia, es demasiado tarde. (FILMAFFINITY)

Premios 2009: British Independent Film Awards (BIFA): Nominada a Mejor documental

Las preguntas que he preparado (en catalán):

  1. Quins aspectes del documental relacionaries amb els continguts de la unitat. Justifica la teva resposta. (2 punts)
  2. Per què creus que s’ha escollit el títol de “La era de la estupidez”?
  3. Com a part de l’explicació de la pregunta anterior es van mostrant una sèrie de contradiccions del diferents protagonistes. Comenta’n almenys dues.
  4. Quin grau de responsabilitat creus que tenim nosaltres, com a societat del primer món, en l’augment de la velocitat del canvi climàtic?
  5. Es van proposant algunes solucions, com per exemple l’activisme social. Parla’m d’escenes on podem veure aquest concepte, tant en positiu (solucionar canvi climàtic) com en negatiu (anar en contra de mesures de lluita contra el canvi climàtic).
  6. El guia alpí de 82 anys fa una crítica molt interessant al sistema de producció globalitzat parlant de les patates. Què diu al respecte? Quina és la teva opinió?
  7. Descriu algunes externalitats negatives en consum i en producció que has apreciat a la pel·lícula.
  8. Creus que els Governs mundials podrien fer més del que fan? I tu? Justifica les teves opinions.
  9. La darrera escena, què creus que significa?

Veremos cómo sale. Prometo aportar mi valoración de la actividad.

maxresdefault

Con esta actividad se trabajan objetivos específicos del currículum en Balears tales como:

2. Relacionar els fets econòmics significatius amb el context social, polític i cultural en què es produeixen. Traslladar aquesta reflexió a les situacions quotidianes i aplicar els procediments d’indagació de les ciències socials a partir de diverses fonts i mitjans d’informació.

7. Reflexionar sobre la necessitat d’una economia sostenible. Analitzar i valorar críticament les repercussions del creixement econòmic sobre el medi ambient i la qualitat de vida de les persones. Tenir una opinió sobre els diferents graus de desenvolupament de les economies i les alternatives al model de creixement. Interpretar els missatges, les dades i les informacions que apareixen en els diversos mitjans de comunicació sobre desajusts econòmics actuals i analitzar les mesures correctores de política econòmica que es proposen.

10. Manifestar interès i curiositat per conèixer els grans problemes econòmics actuals, com les desigualtats econòmiques mundials, la concentració empresarial, les desigualtats per raó de sexe i cultura, la pobresa, la degradació mediambiental, el consum innecessari, etc., i analitzar-ho amb sentit crític i solidari.

Dentro de los bloques de contenidos del currículum y los criterios de evaluación con sus estándares respectivos (marcados en rojo):

BLOC 7. DESEQUILIBRIS ECONÒMICS I EL PAPER DE L’ESTAT EN L’ECONOMIA
Continguts
Les crisis cícliques de l’economia.

L’Estat en l’economia. La regulació. Els errors del mercat i la intervenció del sector públic. La igualtat d’oportunitats i la redistribució de la riquesa.

Anàlisi dels components d’un pressupost públic com a instrument de política fiscal. El dèficit públic i finançament del dèficit.

Valoració de les polítiques macroeconòmiques de creixement, estabilitat i desenvolupament.

Consideració del medi ambient com a recurs sensible i escàs.

Identificació de les causes de la pobresa i del subdesenvolupament i possibles vies de solució.

Criteris d’avaluació / Estàndards d’aprenentatge avaluables
1. Reflexionar sobre l’impacte del creixement i les crisis cícliques en l’economia i sobre els efectes que tenen en la qualitat de vida de les persones, el medi ambient i la distribució de la riquesa en els àmbits local i mundial.

1.1. Identifica i analitza els factors i les variables que influeixen en el creixement econòmic, el desenvolupament i la redistribució de la renda.

1.2. Diferencia els conceptes de creixement i de desenvolupament.

1.3. Reconeix i explica les conseqüències del creixement sobre el repartiment de la riquesa, el medi ambient i la qualitat de vida.

1.4. Analitza de forma pràctica els models de desenvolupament dels països emergents i les oportunitats que tenen els països en vies de desenvolupament per créixer i progressar.

1.5. Reflexiona sobre els problemes mediambientals i la relació que tenen amb l’impacte econòmic internacional, i analitza les possibilitats d’un desenvolupament sostenible.

1.6. Desenvolupa actituds positives en relació amb el medi ambient i valora i considera aquesta variable en la presa de decisions econòmiques.

1.7. Identifica els béns ambientals com un factor de producció escàs, que proporciona inputs i acumula materials de rebuig i residus, la qual cosa suposa valorar els costs associats.

2. Explicar i il·lustrar amb exemples significatius les finalitats i les funcions de l’Estat en els sistemes d’economia de mercat, identificar els principals instruments que utilitza i valorar els avantatges i els inconvenients del paper de l’Estat en l’activitat econòmica.

2.1. Comprèn i explica les diferents funcions de l’Estat: fiscals, estabilitzadores, redistributives, reguladores i proveïdores de béns i serveis públics.

2.2. Identifica els principals errors del mercat, les causes que els provoquen, els efectes que tenen per als agents que intervenen en l’economia i les diferents opcions d’actuació de l’Estat.

Actividad justificada y que requiere de 4 sesiones:

  1. Presentación e introducción (15′). Visualización. (35′)
  2. Repaso (10′) y visualización. (40′)
  3. Repaso (10′) y visualización. (30′)
  4. Recogida de respuestas (5′). Debate. (45′)

Como rúbrica de evaluación del debate utilizaré la que aparece en este site: https://sites.google.com/a/xtec.cat/webquest-sistemes-sanitaris-cat/avaluacio/rubrica-avaluacio-debat

Para finalizar decir que las actividades estarán valoradas en un 80% las respuestas y en un 20% el debate. La nota final pasará a formar parte del 30% de actividades evaluables.

Espero pueda ser de interés para algún docente más y me pueda compartir su experiencia o ideas para mejorar esta actividad.

 

 

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s